Blog

BLOGGEN???
Het bloggen is bedoeld om bekendheid te geven aan mijn praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie en om ontwikkelingen binnen het vakgebied, die voor mijn praktijk, cliënten en collega’s interessant zijn, een plek te geven.

Ik schrijf graag over mijn werk en hoop de komende jaren daar ook steeds meer een indruk van te kunnen geven. Er is door anderen al veel uitgedacht en ontwikkeld  om als mens optimaal te mogen leven, om een levenskunstenaar te kunnen zijn met alle obstakels en uitdagingen die een ieder tegenkomt op zijn of haar pad. De liefde voor mijn werk en voor het leven voert de boventoon in mijn schrijven. Ik hoop dat dit door zal klinken in mijn berichten.

Van roosiseenbloem / 22 februari 2020

De polyvagaal theorie in therapie

De Nederlandse vertaling van het boek 'De polyvagaal theorie in therapie' van Deb Dana (klinisch maatschappelijk werker, therapeut) was nog maar net uit in de eerste maand van 2020 en boeide mij meteen vanaf de eerste bladzijde. Zij vertaalt de neurobiologisch onderbouwde theorie (van S. Porges) naar de praktijk op een zeer aanbevelingswaardige (en praktische) wijze voor zowel clienten als therapeuten.

Lees verder
Van roosiseenbloem / 7 december 2019

Lichaamsgerichte psychotherapie. Een onbekend antwoord op de psychosomatische kloof?

De mens is meer dan een klagend hoofd of een lijdend lichaam.Toch benaderen veel therapeuten zorg vanuit slechts een van beide perspectieven. Dat helpt, maar niet steeds en niet bij iedereen. Onder andere vanuit de kinesitherapie (fysiotherapie voor de Nederlandse lezers) groeit het inzicht dat heel wat klachten met meer succes kunnen aangepakt worden als het gangbare onderscheid tussen lichaam en geest vervaagt of, beter nog, verdwijnt.

Lees verder
Van roosiseenbloem / 19 oktober 2019

Werken met het middenrif en de ademhaling

Het middenrif en de ademhaling zijn ten diepste verbonden met elkaar. De beweging van het middenrif regelt de hoeveelheid lucht die wij toelaten, en daarmee in welke mate wij ons EMOTIONEEL openstellen voor onze omgeving. Bij het uitademen bepaalt het middenrif hoe hoorbaar en ZICHTBAAR wij onszelf maken, in welke mate we onszelf toestaan onze adem (en stem) aan de wereld kenbaar te maken.

Lees verder
Van roosiseenbloem / 6 oktober 2019

‘Je moet je fysiek veilig voelen om te kunnen helen’

Praten met getraumatiseerde mensen? Totaal zinloos, stelt de Nederlands-Amerikaanse PTSS-deskundige Bessel van der Kolk. Laat ze eerst maar weer leren hun lichaam te kalmeren, bijvoorbeeld met yoga. Zijn aanpak is omstreden, maar hij boekt er veel succes mee.

Lees verder
Van roosiseenbloem / 6 juli 2019

AANRAKEN BINNEN PSYCHOTHERAPIE??

In het psychotherapeutische veld zijn er ontwikkelingen gaande waarin het belang van het lichaam en de fysieke contact/aanraking steeds meer gezien worden als een belangrijk middel tot heling. Zoals bij het hervinden van een balans in een ontregeld zenuwstelsel als bij trauma. Een bijzonder boeiend artikel over afgestemd fysiek contact uitgelegd aan de hand van de polyvagaal theorie (neurofysiologische wetenschap)

Lees verder
Van admin / 19 februari 2019

Werken met een lichaam dat moeilijk doet

Het is tijd voor 'onaangepaste therapie' , aldus Joeri Calsius (oa klinisch psycholoog én fysiotherapeut én osteopaat). Joeri zet in dit boek de lichaamsgerichte psychotherapie (het experientiele werkveld) in het licht.  Psychotherapeutische technieken worden, met een wetenschappelijke onderbouwing, gecombineerd met hands-on lichaamswerk en bewegingsexpressie. Met het moeilijke of 'gepantserde lichaam' als toegangspoort, leert de patiënt zijn lichaam van binnenuit  doorvoelen en luisteren naar wat het vertelt.

Lees verder
Van roosiseenbloem / 6 januari 2019

We zijn verleerd om naar ons lichaam te luisteren

Intimiteit met je eigen lichaam is de allerbelangrijkste intieme relatie die je maar kunt hebben. Zonder een goede afstemming op je eigen lijf is een intieme relatie met iemand anders bijna onmogelijk. Sterker nog, een goede afstemming is noodzakelijk voor een gezond en goed leven. Bewust kunnen ervaren wat er in het lichaam bezig is, welke gevoelsbewegingen er opborrelen, weten wat je nodig hebt om goed te functioneren, wat er goed en slecht is voor jou en jouw lichaam.

Lees verder
Van roosiseenbloem / 2 januari 2019

Spiegelen met je hele wezen

Wanneer je niet geleerd heb om bepaalde emoties te herkennen en te verwoorden, wil het niet zeggen dat ze niet waarneembaar zijn of waarneembaar gemaakt kunnen worden. Bij emoties zijn er altijd fysieke reacties en zijn daardoor ook in het lichaam terug te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de uitspraken verstijfd zijn van angst, even doorbijten, een brok in de keel, hardnekkig, een knoop in je buik, de adem wordt ontnomen of het stikken van woede of verdriet. Onze taal is doorspekt met dit soort uitspraken waarin direct een link wordt gelegd tussen een emotie en  een fysieke staat die gespiegeld kan worden.

Lees verder
Van roosiseenbloem / 28 oktober 2018

Speelkracht in de ‘spreekkamer’

Therapie heeft vaak het beeld van zwaarte en moeilijk ‘gedoe’. Het klopt ook dat er pijn geraakt wordt, je ontzettend kwetsbaar kunt voelen, er angst of een andere emotie gevoeld wordt. Maar niet alleen het verminderen van de ‘negatieve’ emoties is het doel van therapie. Vaak wordt vergeten dat het net zo belangrijk is dat de ‘positieve’ emoties worden versterkt en bevestigd. Die geven immers de levensvreugde, en kunnen tegenwicht bieden aan het pittige werk tijdens therapie.

Lees verder
Van admin / 24 augustus 2018

Lopen op voelsprieten

De voetzolen hebben heel veel zenuwen die in verbinding staan met het gehele lijf, ons zenuwgestel en daarmee ons brein. Het hele lijf geniet dus mee als deze zenuwuiteinden uitgedaagd worden door zonder schoenen te lopen (en het liefst ook zonder sokken). Het stimuleert de bloedcirculatie, de huid en zenuwuiteinden. Je bent je veel meer bewust van je gehele lijf, de grond, waardoor je concentratie toeneemt en het denken veel rustiger wordt. Je zakt als het ware naar je voeten toe met een diepere ademhaling en ontspanning.

Lees verder