Werken met het middenrif en de ademhaling

Werken met het middenrif en de ademhaling
Roos Olmanst www.thuisinjelijf.net

Het middenrif en de ademhaling zijn ten diepste verbonden met elkaar. De beweging van het middenrif regelt de hoeveelheid lucht die wij toelaten, en daarmee in welke mate wij ons EMOTIONEEL openstellen voor onze omgeving. Bij het uitademen bepaalt het middenrif hoe hoorbaar en ZICHTBAAR wij onszelf maken, in welke mate we onszelf toestaan onze adem (en stem) aan de wereld kenbaar te maken.

(Tekst gaat door onder het plaatje, video helaas niet meer beschikbaar)

Het middenrif speelt een grote rol in het bepalen van de mate waarin wij onszelf toestaan te voelen en ons uit te drukken. Als het middenrif flexibel is en onze ademhaling vol, stromen onze gevoelens vrijuit. Als we door angst worden overweldigd, zal het sterk samentrekken in een poging de bedreigende sensaties en emoties af te weren.

Wanneer deze spierspanning zich verhard (bijv door trauma of chronische stress) vormt zich een spierpantser waardoor we de lading niet meer hoeven te voelen of er bewust van te zijn (verdringing). Het heeft echter wel een prijs: oa verlies van sensitiviteit en levendigheid maar ook de (verminderde) mogelijkheid om intimiteit te ervaren.

Hoe meer het middenrif spanning loslaat, hoe voller de adem, hoe opgerichter onze lichaamshouding en hoe levendiger en zelfverzekerder wij zijn; thuis in onszelf en in de wereld.

Niet voor niets dat het middenrif een grote rol kent binnen de lichaamsgerichte psychotherapie