Balletjes en stokjes

Allerlei soorten balletjes en stokjes in verschillende formaten tref je standaard aan in mijn praktijkruimte. Niet als speelgoed bedoeld maar als werkmateriaal. Vooral bij de start van een traject dan legt de cliënt één van de voorwerpen onder de (liefst blote) voet en rolt er de gehele voet langzaam over heen en terug, inclusief voor- en achtervoet, holte en zijkanten. Voor de cliënt soms een hele nieuwe gewaarwording om zoveel te ervaren in de voeten en zich letterlijk te voelen staan. Voor mij een mogelijkheid om te zien op welke wijze de cliënt contact kan maken met de voeten, met de grond en zijn of haar (gehele) lichaam.

Het gehele lijf geniet mee

De voetzolen hebben heel veel zenuwen die in verbinding staan met het gehele lijf, ons zenuwgestel en daarmee ons brein. Het hele lijf geniet dus mee als deze zenuwuiteinden uitgedaagd worden door zonder schoenen te lopen en het liefst ook zonder sokken. Het stimuleert de bloedcirculatie, de huid en zenuwuiteinden. Je bent je veel meer bewust van je gehele lijf, de grond, waardoor je concentratie toeneemt en het denken veel rustiger wordt. Je zakt als het ware naar je voeten toe met ook een diepere ademhaling en ontspanning. Denk maar eens aan het lopen bij de zee, waarbij iedere keer een golf water over je voeten stroomt en je een stukje dieper wegzakt in het zand. Dat geeft sensaties aan niet alleen de voeten maar ook aan de rest van je lichaam. De voeten zijn eigenlijk de basis van ons lichaam, je loopt er altijd op, en tegelijkertijd worden ze ontzettend verwaarloosd. Ik wil daarmee zeggen dat we van onze voeten veelal niet meer bewust zijn, ze doen hun werk en brengen ons van A naar B, that’s it. Vaak met een grote voorwaartse snelheid zonder te voelen of het eigenlijk wel overeenkomt met de rest van het lichaam, onze behoeftes bijvoorbeeld, omdat het hoofd regeert en de ‘to do list’ niet wacht.

Lopen op voelsprieten

Nou zal ik niet meteen met blote voeten naar de supermarkt wandelen of blootvoets gaan hardlopen doch in en om mijn huis zijn veelal de schoenen uit. Nu tijdens vakantie is het een uitgelezen kans om gedurende een langere tijd de voetzolen te vertroetelen. Op het Natuurkampeerterrein waar ik vertoef is dit niet zo moeilijk. En het helpt mij duidelijk met vertragen, te ontspannen en helderder mijn emoties te voelen. Als ook de verhalen te absorberen die de verschillende ondergronden geven, de structuren die wel en niet prettig zijn, waar ik even voor moet oppassen (braamstruiken bijvoorbeeld) en waar ik maar geen genoeg van kan krijgen (droog gras of de tentmat). Voelen met mijn handen is een vanzelfsprekendheid, dan reik ik juist uit om te ervaren met een bepaald genot als gevolg. Met de voeten geeft een nog veel groter effect op het gehéle lijf, juist door gewoonweg te lopen op die geweldige voelsprieten😊.